Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy - z pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka - wgryźć się w temat związku odżywiania ze stanem zdrowia. Zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej i przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: - nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), - mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), - zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), - zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia), - umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), - lepszy gust muzyczny.
Witold Szabłowski kilka lat podróżował po świecie, by znaleźć kucharzy Saddama Husajna, Fidela Castro oraz innych satrapów. Zacięcie dążył do zebrania informacji co jadali oni w najważniejszych momentach swojej dyktatury. Wszystko skrupulatnie notował, zarówno opowieści jak i przepisy. Dzięki temu powstała intrygująca książka opowiadająca historię zza kuchennych drzwi. Autor umożliwił nam poznanie potraw, które bulgotały w garnkach w momencie gdy ważyły się losy świata.Co zjadł Saddam Husajn, kiedy wydał rozkaz zagazowania dziesiątek tysięcy Kurdów? A Pol Pot, gdy prawie dwa miliony Khmerów umierały z głodu? I przede wszystkim czy jedzenie wpływało na ich rządy? Czy może któryś z kucharzy miał wpływ na politykę dzięki swoim kulinarnym dziełom?
WYKONAWCY:
Czyta Leszek Filipowicz.
WYMAGANIA SYSTEMOWE:
Nagranie w formacie mp3.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dzieci często grymaszą przy jedzeniu. Lubią słodkie napoje, ciasteczka, batoniki, które w wielu przypadkach są głównymi produktami, którymi żywią się w ciągu dnia. Dzieci nie potrafią same określić co jest dla nich dobre i wybierają pożywienie, które jest dla nich smaczne. Mały niejadek musi sam przekonać się do smaku pysznych i zdrowych porcji witamin, aby je z chęcią pałaszować.Płyta pomoże rodzicom rozwijać świadomość i umiejętność sięgania po zdrowie, kształtować zdrowe nawyki żywieniowe u swoich dzieci, zachęci do zjadania pysznych porcji witamin. To doskonała zabawa i edukacja, pomoc w wytyczaniu dzieciom wzorców według jakich mają żyć. Nauka zdrowych nawyków żywieniowych powinna rozpocząć się w domu, już w dzieciństwie, tak aby dzieci mogły kontynuować ją także w swojej diecie w wieku dojrzewania i wieku dorosłym.To pierwszy tego typu projekt na polskim rynku - pięknie wydana, oprawiona z niezwykłą grafiką płyta, którą każde dziecko będzie chciało zjeść.Autorem słuchowiska jest Leszek Zduń, aktor telewizyjny, prywatnie ojciec trójki dzieci. Udział w naszym projekcie biorą Paweł Królikowski i Katarzyna Skrzynecka, którzy w roli narratorów (Klary i Baryłki) wprowadzą dzieci do świata, w którym toczy się bój pomiędzy zdrowymi produktami i "sztuczniakami", które nie są zdrowe dla dzieci. Sensacją na płycie będzie Pan Pomidor, w jego rolę wcieli się najsłynniejszy polski raper Peja.
12 opowiadań i 12 przepisów na popisowe świąteczne dania świetnych polskich autorów.
Ktoś zginie otruty barszczem wigilijnym, czyjaś paczka na święta zgubi się w paczkomacie, ktoś upuści karpia na tory tramwajowe, ktoś się nieszczęśliwie zakocha, do kogoś w zastępstwie Mikołaja przyjdzie diabeł, a ktoś inny odkupi swoje winy bohaterskim czynem.
To wszystko w niesamowitym zbiorze wigilijnych opowieści okraszone smakowitymi przepisami pasującymi do treści opowiadań.
Emocjonujące historie na każdy dzień adwentu i Bożego Narodzenia.